Jedenie takmer plnej šálky zmiešaných bobúľ denne po dobu ôsmich týždňov bola spojená so zvýšenými hladinami „dobrého“ HDL cholesterolu a dokázané boli aj ďalšie priaznivé vplyvy.
Bolo dokázané, že takto nastalo aj zníženie krvného tlaku. To sú hneď dve pozitíva, pokiaľ ide o zdravie srdca. Bolo to dokázané touto štúdiou, podľa vzorky 72 ľudí stredného veku a to v nedávno zverejnenom American Journal of Clinical Nutrition.
Zahrnuté v tejto zmesi v jednej takmer plnej šálke boli jahody, maliny a čučoriedky, čierne ríbezle a brusnice. Sú to bežne dostupný plody vo Fínsku, kde bol výskum vykonaný. Táto šálka tak obsahovala pestrú škálu polyfenolov-široká trieda zlúčenín podporujúcich zdravie rastlín, ktorý obsahuje antokyanov a Ellagic kyselinu. Zrejme to poskytuje mix bobúľ a je pravdepodobné, že práve to bolo zodpovedné za pozorované výhody konzumácie.
Polyfenoly môžu zvýšiť hladiny oxidu dusnatého, čo je molekula, ktorá produkuje rad účinkov zdravých pre naše srdce. Jedným z nich je to, že pomáha uvoľniť krvné cievy, čo následne vedie k zníženým krvným tlakom.
V článku Ako na redukciu váhy u žien každého veku, sme popísali konkrétny príklad toho, ako nám môžem pomôcť kombinácia stravy a cvičenia. V článku sme presnejšie popisovali príklad v spojení s redukciou váhy, čo má viaceré priaznivé vplyvy aj na naše zdravie.
Foto: ilustračné (flickr.com)