Prekvapenie! Aj tak obľúbeným ovocím, akým sú jablká, sú superovocie, a to aj či už ide o jeho červené alebo zelené farby plodov. Jablká sú výborným zdrojom vlákniny, ale nielen to.
Jeho významný obsah vitamínu C udržuje imunitný systém v kondícii a tým, aby zneškodnil útočiace baktérie a vírusy. Toto sa týka aj voľných radikálov v podobe rôznych škodlivých ultrafialových lúčov a toxických látok zo životného prostredia v našom okolí.
Pravidelná konzumácia pomáha liečiť rôzne pečeňové a žlčníkové ochorenia, ďalej reumu, dnu a celkovo pomáha rýchlejšie sa zotaviť po chorobe. Rôzne priaznivé účinky jabĺk sú známe už stáročia, napríklad horúca šťava z jabĺk rozpúšťa a reguluje hlieny pri chorobe, je účinná aj proti horúčke.
Šupka jablka obsahuje quercetin, antioxidant, ktorý baleniach antihistaminikum majú protizápalovú silu a preto pomáha chrániť pred srdcovými chorobami a prípadne aj alergickými reakciami. Okrem toho, ako sme písali vyššie, jablká sú výborným zdrojom zdravej vlákniny.
Štúdia z St. George Hospital Medical School v Londýne zistila, že ľudia, ktorí jedia päť alebo viac jabĺk týždenne majú lepšiu funkciu pľúc ako tí, ktorí jablká nekonzumujú alebo ich jedia len zriedkavo. Takže šup s jablkom do svojho jedálnička, ideálne na desiatu alebo k olovrantu.
Foto: ilustračné (flickr.com)