Cesnak je pravdepodobne pôvodom z ruského Sibíru. Jedná sa o cibuľu rastúcu pod zemou pozostávajúcu z jednotlivých strúčikov. Na povrchu je len jeho oblá stonka. Rastlinu poznal už celý staroveký svet od Európy až po Čínu. Obsahuje veľké množstvo látok a vitamínov a má viacero priaznivých účinkov.
Až 1 tretinu cesnaku obsahujú sacharidy, potom je to malá časť bielkovín a vlákniny. Odborníci o cesnaku uvádzajú, že obsahuje vyše 400 liečivých zložiek. Okrem mnohého ďalšieho, medzi jeho účinky patrí aj to, že zlepšuje náladu, znižuje stres, zlepšuje pamäť a koncetráciu. Je to výborný antioxidant a posilňuje imunitu. Priaznivo účinkuje pri nádche a chrípke, pozitívne na nás vplýva pri bolestiach hrdla, prechladnutí a rôznych infekciách dýchacích ciest. Cesnak má protirakovinové účinky, účinne znižuje hladinu cukrov, tukov v krvi, krvný tlak a cholesterolu v tele.
Zaujímavosťou z histórie je, že napríklad Rimania jedli cesnak pred bojom na dodanie síl. Je to výborný antioxidant a posilňuje imunitu. Z 5. storočia sa zachoval zápis gréckeho historika menom Herodotus, ktorý si poznamenal, že na jednej z pyramíd je nápis, ktorý popisuje množstvo cesnaku, ktorý skonzumovali stavitelia veľkej Cheopsovej pyramídy. Pre úplnosť spolu s množstvo cesnaku sa tam uvádzalo aj skonzumované množstvo cibule a reďkoviek.
Foto: ilustračné (flickr.com)