Pravidelná konzumácia potravín s vysokým obsahom vlákniny môže pomôcť znížiť riziko srdcových chorôb, mŕtvice a cukrovky. V závislosti na veku a pohlavia, výživový špecialisti odporúčajú konzumovať aspoň 21 až 38 gramov vlákniny denne pre optimálne zdravie. Mnohí z nás denne nepríjmu ani polovicu týchto hodnôt.
Všeobecne platí, že čím viac prírodných a nespracovaných potravín, tým vyšší je obsah ich vlákniny. K dobrým zdrojom vlákniny patria celozrnné obilniny, pšenica, jačmeň, ovsené vločky, fazuľa, orechy, zelenina ako je mrkva, zeler, paradajky a ovocie, ako sú jablká, jahody, citrusové plody a hrušky.
Ak ide o mäso, mliečne výrobky, cukor, tu je vlákniny minimálne alebo nie je v nich vôbec. Upravované alebo „biele“ potraviny, ako biely chlieb, biela ryža a ďalšie biele pečivo, mali všetky alebo väčšina z nich vlákninu odstránenú.
Jednoduchý spôsob, ako pridať viac vlákniny do svojho jedálnička je napríklad začať svoj deň s pečivom z obilných zŕn. Prípadne skúste pridať k svojim raňajkám nespracované pšeničné otruby a kľudne si ich dajte napríklad na svoje obľúbené cereálie.
Foto: ilustračné (flickr.com)