Ovocie a zelenina obsahujú málo kalórií a veľa živín, čo znamená, že sú plné vitamínov, minerálov, antioxidantov a vlákniny. Zamerajte sa na odporúčanú dennú dávku a dodržujte ju. Konzumujte tak viac ovocia a zeleniny, začať by ste mali čím skôr.
Aspoň 5 porcií ovocia a zeleniny každý deň
Odporúčanú denná dávka je aspoň päť porcií ovocia a zeleniny. To vás, okrem iného, nasýti a tým pomôže znížiť chuť napríklad na nejakú nezdravú potravinu, na ktorú máte často chuť. Jednou porciou pritom máme na mysli asi polovicu šálky ovocia alebo zeleniny vo svojom surovom stave. Rovná sa to napríklad jednému menšiemu jablku alebo banánu. Väčšina z nás tak musí zrejme aspoň zdvojnásobiť doterajší prísun ovocia a zeleniny.
Rôzne ovocie a zelenina
Snažte sa jesť rôzne ovocie a zeleninu, obmieňajte to najlepšie každý deň. Niektoré ovocie a zelenina obsahujú vyššie koncentrácie vitamínov, minerálov a antioxidantov ako tie, ktoré máte napríklad práve po ruke. Pridajte napríklad bobuľové ovocie do raňajkových cereálií, dajte si ovocie ako dezert a na desiatu zeleninu, ako je mrkva, hrášok alebo cherry paradajky namiesto spracovaných hotových jedál.
Kel, brokolica a čínska kapusta sú bohaté na vápnik, horčík, železo, draslík, zinok, a vitamíny A, C, E a K. Prírodne sladká zelenina ako je kukurica, mrkva, repa, sladké zemiaky, ale aj cibuľa sú výborné pre zníženie vašej chute na sladké. Ovocné plody sú chutné, jedná sa o uspokojujúci spôsob konzumácie stravy, presnejšie toho, ako zaplniť potrebu vlákniny, vitamínov a antioxidantov. Bobule sú výborné na prevenciu a boj s rakovinou, jablká poskytnú vlákninu, pomaranče a mango sú zase bahaté na vitamín C, a tak ďalej.
Foto: ilustračné (flickr.com)